Witaminy i zdrowie

Niewątpliwie wszyscy wiedzą każdemu wszakże są niezbędne witaminy.Zdrowie Pomiędzy Tatrami i Bałtykiem nie należy do najlepszych. Jeśli dla przykładu weźmiemy patologie układu krążeniowego to jest to jedno z często spotykanych zagrożeń cywilizacyjnych, ale ryzyko wystąpienia choroby możemy  zmniejszać właśnie poprzez uzupełnianie sporej dawki witamin i minerałów. Owe witaminy, choćby dostarczane jako suplementy są absolutnie koniecznie potrzebne. Trzeba je dostarczać w pożywieniu, lub jako suplementy. Źle dobrana dieta, niewielka aktywność fizyczna, nieumiarkowane ilości alkoholu, palenie papierosów, nieodpowiednie nadciśnienie tętnicze, problemy przemiany węglowodanowej i zbyt wysoka waga, oraz za wysoki poziom trójglicerydów i tzw. cholesterolu LDL to skutek określonego stylu życia. Dobrze dobrane witaminy mogą to zmienić. Niezależnie od tego stres to czynnik sprzyjający chorobom układu krążenia, a w głównej mierze miażdżycy naczyń krwionośnych. Koniecznie więc trzeba zadbać o zwiększony spożycie witamin. Suplementy diety są w dzisiejszej rzeczywistości dla wszystkim dostępne, należy jedynie wyselekcjonować te dobre suplementy, a nie patrzeć na to czy te konkretne witaminy są widoczne w reklamie. To te właśnie (reklamowane) są niestety prawie zawsze mało wartościowe. Nadto, do składników ryzyka zalicza się także: nadmiar homocysteiny – aminokwasu który powstaje w czasie trwania procesów przemiany metioniny, której poziom regulują m.in. witaminy B6, B12 i kwas foliowy.
Osad miażdżycowy tworzy się w uszkodzonym naczyniu, z połączenia LDL z wolnymi rodnikami, czyli małymi aktywnymi cząstkami, których powstawaniu sprzyja m.in. zanieczyszczone środowisko, palenie papierosów, promienie ultrafioletowe, jakieś zadawnione stany zapalne (przykładowo choroby reumatoidalne) no i stres. Witaminy, w tym antyoksydanty typu beta-karoten (prowitamina witaminy A), witaminy E i C, oraz bioflawonoidy zmniejszają tworzenie się wolnych rodników i kompleksów ze „złym” cholesterolem. Gdy spożywamy ich za mało, a prawie zawsze tak jest, to pasowało by zwiększyć ich ilość w diecie, lub zacząć łykać suplementy.
By mieć lepsze zdrowie możemy na to wpływać dietą, lekami (najgorsze wyjście), a także przyjmując  witaminy. zdrowe odżywianie, a w szczególności tzw. zdrowa żywność. Niestety nie jest to powszechne. Podczas procesów smażenia, gotowania potraw, pieczenia jak również obierania „wcina” wiele składników. Dla przykładu – w ugotowanym zielonym groszku jest aż o 50% mniej witaminy C mniej niż w surowym, jeśli natomiast był on wcześniej zamrożony  – już o 80 procent mniej, gdy zaś był konserwowany pozostaje jej jedynie około10 procent! Przeto najlepsze witaminy dla kobiet (choć nie tylko dla nich) to naturalna, zdrowa żywność, ponieważ bez niej powstają istotne zagrożenia zdrowotne i twoje zdrowie bywa w istotny sposób narażane na szwank. Pamiętaj więc by dostarczać do organizmu odpowiednie witaminy, minerały i suplementy. Jest to niezwykle ważne dla naszego zdrowia. W dzisiejszej rzeczywistości dobre suplementy diety to filar dobrego zdrowia teraz i w przyszłości. Nie oszczędzaj na ty, wszak ponoć zdrowie jest najważniejsze …

This entry was posted in Witaminy and tagged najlepsze witaminy dla kobiet, suplementacja, suplementy, witamina c, witaminy. Bookmark the permalink.

Kliknij

Comments are closed.