Witaminy

W ostatnich latach ciągle rośnie poziom zainteresowania witaminami, suplementami i różnymi składnikami zdrowotnymi, głównie pochodzących od roślin. Wiele naukowych badań pokazało przecież niejednokrotnie, iż osoby, które wprowadzą dietę zawierającą warzywa i owoce, pełnoziarniste wyroby ze zboża oraz uzupełniające dietę przez suplementy, stosunkowo rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne, a szczególnie układu krążenia i patologie przewlekłe. Poza węglowodanami witaminami oraz elementami mineralnymi to taka zdrowa żywność otrzymywana z roślin, ma też krocie innych składników należących do fitofaktorów. Dla naszego zdrowia bardzo ważna jest więc nie tylko witamina C jak to wielu myśli i jednak nie wszystko można dostarczyć organizmowi łykając pewne suplementy. O ile mniemasz, iż zjadanie tylko witaminy C 1000 załatwia sprawę uzupełniania diety to przykro mi lecz jesteś w wielkim błędzie. Zdrowe odżywianie to jest to, o co wszak należy dbać, a głównie zabiegając o rozmaitość jedzenia zawierającego odżywcze składniki. Na nasze zdrowie ma wpływ bardzo dużo składników.

Co to takiego te fitoskładnki? To są naturalne składniki chemiczne, które należą do wielu rożnych grup chemicznych, występują one w niemal wszystkich warzywach i owocach. Powodują, że mają one określony kolor, zapach i aromat. Czasami określa się ich jako witaminy nowej generacji, pomimo, że nic w nich nowego. Chronią nas przed rodnikami tlenowymi, chorobami serca, przyspieszonym starzeniem się. Trzeba więc z nimi zadbać o zdrowie.

Inspirują one funkcjonowanie enzymów w naszej wątrobie, w wyniku czego niektóre czynniki nie są tak szkodliwe.

Jednakże mogą one wytwarzać reakcje niekorzystne, przykładowo obniżenie wchłaniania pewnych witamin, przede wszystkim witaminy B2, A, E, D; uczulenia alergiczne, swędzenie spowodowane zawartością związków eterycznych.

Z pewnością największa grupa fitoskładników są to polifenole, które obok witaminy E i C są antyoksydantami. Prawdopodobnie najsilniejszy z nich to rosweratol, który występuje zwłaszcza w skórce winogron, orzeszkach ziemnych a także w czerwonym winie, które produkuje się w warunkach beztlenowych, dzięki czemu uniemożliwia się oksydację polifenoli. Są one w stanie, wspólnie z witaminami, zabezpieczać nasz ustrój przed wolnymi rodnikami jak również potrafią walczyć z bakteriami. W sposób wybiórczy umieją zwalczać komórki nowotworowe a także blokują funkcjonowanie enzymów które odpowiadają za występowanie przerzutów. Flawonoidom, które też należą do polfenoli przepisuje się działanie antymiażdżycowe, co oznacza, że wszystkie osoby zagrożone chorobami cywilizacyjnymi zapewne powinni dbać by często jadać pożywienie mające w swoim składzie te ważne składniki. Z powyższego wynika więc, że choć suplementy diety, włączając w to tabletki mające w składzie najlepsze witaminy to dzisiaj konieczność, jednak nie powinno się zapominać by w naszej diecie były zawarte antyoksydanty. Zdrowa żywność to przecież klucz do zdrowia i witaminy oraz suplementy w tabletkach, czy w buteleczkach, choć także potrzebne, nie mogą zastępować tego co rozumiemy jako zdrowe odżywianie.

Wiele osób myśli, że tylko witamina C jest czymś, o co trzeba zabiegać w diecie, a niestety jest to spowodowane niedoinformowaniem i nie wystarczy łykać np. C 1000. Potrzebne są i inne suplementy i (niewątpliwie) odpowiednia, najlepiej personalnie dobrana dieta. Zdrowie to coś, co zależy nade wszystko od ciebie, a od twojej diety przede wszystkim. Co zrobisz z tą informacją?

This entry was posted in Witaminy and tagged najlepsze witaminy, najlepsze witaminy dla kobiet w ciąży, suplementy, witamina c, witaminy. Bookmark the permalink.

Kliknij

Comments are closed.